Digital Twin

Wat is een digital twin?

Een digital twin van de fysieke leefomgeving is een digitale kopie van een locatie of gebied. Je kunt zo'n digital twin inzetten om kwetsbare locaties te monitoren. Bijvoorbeeld de kwaliteit van een dijk. Digital twins zijn ook heel geschikt om aanpassingen in de leefomgeving in te visualiseren. En om scenario’s in door te rekenen. Wat is bijvoorbeeld de impact van het verhogen van de waterstand in een gebied? Met behulp van rekenmodellen kan je de mogelijke gevolgen hiervan door de tijd visualiseren.

Een digital twin helpt ook om de dialoog aan te gaan met belanghebbenden. Want door een situatie te visualiseren, kunnen we ons deze situatie veel beter voorstellen. Niet alleen vanuit ons eigen perspectief, maar ook vanuit andere perspectieven. Dat helpt bij het zoeken naar oplossingen. Om vervolgens de stap te zetten van oplossing naar een gedragen besluit, is het belangrijk dat je kunt vertrouwen op de virtuele werkelijkheid die een digital twin presenteert. Dan gaat het om vragen als: zijn de data die zijn gebruikt betrouwbaar? Welke rekenmodellen zijn gebruikt? Is de visualisatie conform de werkelijkheid. Dit en meer verkennen we in de werkplaats digital twin.

Kookboek

In heel Nederland worden er al digital twins gemaakt en ingezet om ruimtelijke vraagstukken in te visualiseren en analyseren. De werkplaats digital twins verzamelt verschillende voorbeelden om hiervan te leren en deze kennis te delen. Denk aan: Hoe maak je een digital twin? Wat zijn de ingrediënten? Waarvoor zet je hem in? Wat zijn aandachtspunten?

We volgen ook een aantal projecten die net aan een digital twin beginnen. Dit levert proceskennis op over de organisatie rond een digital twin. De voorbeelden die we verzamelen èn de proceskennis die we opdoen bij de startende projecten, landen allemaal in het kookboek digital twin. Wij gebruiken die kennis om te adviseren over hoe je de ingrediënten van verschillende digital twins vindbaar, toegankelijk, herbruikbaar en uitwisselbaar maakt. Zodat nog veel meer organisaties er gebruik van kunnen maken.

→ Bekijk het kookboek digital twin

Meer weten?

Wijs met locatie organiseert regelmatig events. Hierbij is iedereen van harte welkom om aan te schuiven. Je vindt de aankondigingen hiervan in de nieuwsberichten en kalender op deze website. Wil je dit liever in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op de nieuwsbrief.