DATUM: 29 juni 2021

  LOCATIE: Online

  Over de fundamenten van data en data als fundament

   

  Hoe zijn de geo-registraties opgebouwd? Tot wat voor aandachtspunten leidt dat als je ze gaat gebruiken? Wat zijn fundamentele waarden voor data en welke afspraken zijn daarvoor in de maak? Deze vragen en meer staan central op de geo-inspiratiedag op 29 juni 2021.

  Het Ministerie van BZK (DiS Geo en BRO), Kadaster/PDOK en Geonovum organiseren in 2021 vier geo-inspiratiedagen. Tijdens deze inspiratiedagen praten zij makers en gebruikers van (geo-)data bij op actuele ontwikkelingen.

  Nadat de eerste geo-inspiratiedag de blik was gericht op de toekomst met het thema Digital Twins, focust de inspiratiedag 29 juni op de basis: de fundamenten van de (basis)registraties. Eén van de bevindingen uit de digital twin sessie was dat kennis van je databronnen je helpt om informatie op waarde te schatten. In interviews met experts wordt gekeken naar de achtergronden van de modellen waarin we onze wereld vastleggen. Te gast zijn onder andere Michiel van der Meulen, hoofdgeoloog bij de Geologische Dienst Nederland (TNO) over de wereld van de ondergrond. En Don Zandbergen van het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek over de bronnen waarop funderingsdata is gebaseerd.

  Naast de fundamenten van de registraties kijken we ook naar hoe data zijn gefundeerd in beleid. Ton Zijlstra van The Greenland praat je bij op de Europese ontwikkeling van een juridisch raamwerk waarin ontwikkelingen als data governance, dataspaces en AI worden ingebed. Er is een sessie over de verdienmodellen rond data en over het gebruik van persoonlijke locatiedata.

  Leer meer over de verschillende registraties die Nederland rijk is en praat in de workshops mee over de waarde(n) van data.

  Meld je aan