13 april 2021 | Satellietdata & AI voor aarde

 

Duizenden satellieten cirkelen dag in dag uit de aarde rond. Zij maken opnames, doen metingen en spelen een rol in de communicatie en navigatie op aarde. De data van satellieten bevat veel informatie. Kunstmatige intelligentie helpt die informatie sneller te verwerken èn nieuwe informatie aan het licht te brengen. Op 13 april 2021 organiseert het Netherlands Space Office in samenwerking met Wijs met Locatie een (virtuele) werkconferentie waarin kunstmatige intelligentie en satellietdata centraal staat.

Nanda Piersma, wetenschappelijk directeur bij het Centre of Expertise Applied AI aan de Hogeschool van Amsterdam verzorgt een keynote over verantwoorde toepassing van AI. Met Marcel Kempers, Co-Founder & CEO van de start up Reef Support duiken we vanuit de ruimte onder water en Fedor Baart, specialist bij Deltares verzorgt het slotstuk van de werkconferentie. Hij neemt je daarin mee naar Destination Earth – een Europese digital twin voor milieuvraagstukken.

In werksessies laten we je aan de hand van satelliettoepassingen zien hoe en waar kunstmatige intelligentie helpt om méér uit satellietdata te halen. Daarbij gaan we ook in op aandachtspunten als de betrouwbaarheid van modellen, de schaalbaarheid van kunstmatige intelligentie en ethische vraagstukken.

Wil jij meedoen en erbij zijn? Meld je dan nu alvast aan om zeker te zijn van een plek! Hieronder vind je het volledige programma

Aanmelden

Organisatie:      NSO en Wijs met Locatie
Datum:               13 april 2021
Uitvoering:        Online bijeenkomst
Tijd:                     10.00 – 15.30 uur

 

 

Programma

 

10.00 – 10.05 Welkom  | Frans Scheepens

10.05 – 10.20 Opening | Harm van de Wetering, directeur Netherlands Space Office
Rob van de Velde, directeur Geonovum

 

10.25 – 10.50 Keynote

Responsible Applied AI, de volgende stap voor AI

Spreker: Nanda Piersma, Lector Responsible IT / Lector Urban Analytics

Nanda gaat in op de huidige bewustwording dat AI niet meer alleen in de nauwe zin wordt toegepast en daarmee steeds meer ethische vraagstukken veroorzaakt. Een tegenbeweging om verantwoorde AI te ontwikkelen staat in de kinderschoenen. Wat is de stand van zaken en wat betekent dit voor satelliet data?

11.00 – 11.45 - Workshops

Volg één van de volgende workshops


Workshop-1: Monitoring Landschapselementen met behulp van satellietdata en AI


Moderator: Raymond Sluiter, Senior adviseur data & applicaties - NSO
Sprekers: Frans Lips, Sr. beleidsmedewerker Strategie, Kennis & Innovatie - Min v LNV en Coco Antonissen, Adviseur satelliettoepassingen - NSO

Waarom is het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselzekerheid geïnteresseerd in landschapselementen? Waarom wordt er gekozen voor een innovatie in samenwerking met het bedrijfsleven? Het ministerie van LNV en het NSO willen aan de hand van deze workshop delen wat er bereikt is en waar ze tegen aan zijn gelopen bij het monitoren van landschapselementen met behulp van satellietdata en AI. Bovendien willen het Ministerie van LNV en het NSO door middel van een discussie in kaart brengen waar de overheid rekening mee moet houden bij toekomstige aanbestedingen/innovatietrajecten met de markt waarbij satellietdata en AI worden ingezet.

 

Workshop-2: ’n Uitstootvrije leefomgeving creëren met satellietdata?


Moderator: Kathelijne Beenen, Adviseur satelliettoepassingen - NSO
Sprekers: Martin Smit, CEO & founder - Caeli BV


Het Schone Lucht Akkoord & Zero Emissie Zones, waarom is luchtkwaliteit niet inzichtelijk
zoals buienradar dat is? At your fingertips. Van het idee, test met "50 dollar" sensoren op verschillende plaatsen, tot ontwikkeling van een prototype sensorkast met geavanceerde sensoren in 2017. Naar vandaag, volledig gericht op de ESA geavanceerde meetdata van satellieten. Daar hebben wij algoritmes verder op ontwikkeld en leveren inmiddels 100-en TB's aan data, waarop vandaag de dag gefundeerde overheids-beleidsbeslissingen worden genomen. Hoe is deze reis gegaan, welke behoeften zijn er? En waar denk je aan als je deze werkwijze ziet?

 

Workshop-3: Infrastructuur – Infrastructuur, AI en hands-on Object Detectie


Moderator: Michel Grothe, senior adviseur – Geonovum
Sprekers: Ilse van de Burgt, Adviseur remote sensing – RWS/CIV, Stijn van Balen, Product owner – RWS/CIV

In deze workshop vertellen we je waar we bij Rijkswaterstaat mee bezig zijn op het gebied van satellietdata en infrastructuur. Hierbij spelen AI en innovatieprojecten een grote rol. Als kers op de taart krijg je de kans om zelf een object detectie model te trainen op verkeersborden!

 

Workshop-4: Door satellietdata en AI ondersteunde landbouw


Moderator: Jaap Boter, Professor Spatial Information Lab VU Amsterdam
Spreker: Jan Stip, COO & Co-founder OPT/NET bv

Klimaatverandering en extreme weersverschijnselen beïnvloeden de landbouw en aanverwante gebieden zoals waterhuishouding, ecologisch evenwicht, verstoringen van de biodiversiteit om zich aan te passen. Technologie is een cruciale factor om onder deze veranderende omstandigheden voor een evenwichtige omgeving te zorgen.
Vanuit het project ‘Haalbaarheidsstudie 5Groningen’ is gekeken of en hoe te profiteren van het gebruik van satellietdata en 5G. Het project is een initiatief van de Economic Board of Groningen en ESA. Bij het project waren een aantal belanghebbenden betrokken en het werd ondersteund door gebruikers (akkerbouwer in de regio Groningen), lokale Nederlandse telecom KPN die 4 / 5G-connectiviteit levert en commerciële aardobservatiegegevensprovider- Airbus DS die VHR-beelden en digitale hoogtekaarten (DEM) leverde producten tijdens de voorbereidings- en demonstratiefasen van het project. Wat kunnen we leren en voor welke uitdagingen staan we nog?

 

11.45 PLENAIR

Terugkoppeling met highlights uit de workshops


12.00 uur pauze/lunch |Tijd om even de benen te strekken en wat te eten. Om 13.00 uur gaat het programma verder.

 

13.00 -13.15 - Keynote

Reef Support, the journey

Spreker: Marcel Kempers , Co-Founder & CEO Reef Support

Reef Support is a startup based in the Netherlands that works on producing insights from a combination of user-driven and satellite data to provide predictive maintenance information on aquaculture, beach resorts and coral conservation. Our mission is to work with coastal communities and organizations that take practical action and through Reef Support’s cutting edge software and data pipelines, support coastal businesses and the natural marine environment.
Together with partners around the world, we target and help marine efforts and small businesses that rely on healthy reef systems: aquaculture/fisheries, beach resorts and ecotourism. Our approach and deep learning backend produces different types of analytics which together can be used to build a picture of reef ecology across a wide range of spatial and temporal scales that is comprehensible and rapidly accessible to small business owners and integrated into their daily operations. Users also include marine stations, park and project managers, to which the data can also be important for governments and/or insurance. Reef Support aims to be the bring together artificial intelligence, remote sensing, and ‘user-friendliness’ to connect different stakeholders within the blue economy.


13.30 – 14.15 - Workshops

Volg één van de volgende workshops


Workshop-5: Help! How do I process the flood of Earth Observation data?

Moderator: Raymond Sluiter, Senior adviseur data & applicaties - NSO
Sprekers: Annette Langedijk, Community manager research - SURF, Raymon Oonk, Sr. Advisor Distributed Dataprocessing & Innovation, SURF, Tobias Borsdorff, scientist - SRON Netherlands Institute for Space Research, Raul Zurita-Milla, Professor & Head of the Geo-Information Processing department Faculty of Geo-Information Science and Earth Observation (ITC),
University of Twente.

Earth observation sensors provide massive amounts of data. Specialised approaches are
required to make sense of this data. Here we show examples for processing your data
efficiently using new algorithms, scalable clouds and AI approaches.

 

Workshop-6: Real world knowledge can make AI smarter

Moderator: Barteld Braaksma, Innovatiemanager CBS
Sprekers: Madelon Molhoek, Consultant DataScience - TNO en Marko Roos, Methodologist - CBS

Stelling: Artificial Intelligence, klinkt behoorlijk intelligent, maar wij denken dat die nog slimmer gemaakt kan worden door de mens. Door de domeinkennis van experts toe te voegen aan het algoritme, leren we het model onze kennis. In deze workshop bespreken we interactief ideeën en methoden om met kennis uit de echte wereld de AI modellen slimmer te maken. Ook geven we voorbeelden waarin we deze kennis toepassen met satelliet, fijnstof en ondergrond data. Zoals bij het voorspellen van de verzakking van de aarde en of dat wel echt aan het menselijk ingrijpen ligt. We gaan daarbij ook in op transparante, uitlegbare en hybride deep learning modellen. Als laatste staan we stil bij de toekomst, wat kan AI nog allemaal teweegbrengen in dit veld? Heb jij daar al
ideeën bij?


Workshop-7: Signaal en ruis, biedt AI de oplossing?

Moderator: Kathelijne Beenen, Adviseur satelliettoepassingen - NSO
Sprekers: Stef Lhermitte, Assistant Professor Geoscience & Remote Sensing - TU Delft en Cornelis Valk, CTO - NEO bv

Natuurlijk is AI alleen niet dé oplossing, maar het is belangrijk om beperkingen en
mogelijkheden te kennen. In enkele voorbeelden en met uw inbreng bespreken we het
gebruik van EO-data in maatschappelijke en wetenschappelijke toepassingen en de relatie
met ‘ground truth’ uit de crowd en andere bronnen.


Workshop-8: Satellietdata, AI en beleid, hoe doe je dat?

Moderator: Coco Antonissen, Adviseur satelliettoepassingen - NSO
Sprekers: Nout van Deijck, Adviseur Artificial Intelligence IIR - Min van IenW, Koen Verberne, Co-owner/director 52impact en Rike van Hattem, beleidsmedewerker Ministerie van IenW

Slimme toepassingen die gebruik maken van AI hebben data nodig. Satellietdata blijkt een uitstekende bron hiervoor. De combinatie van deze technieken en dit type data kunnen helpen bij maatschappelijke uitdagingen op gebied van natuur tot en met veiligheid. Maar hoe stem je deze AI toepassingen af op beleidsvragen? Hoe stel je als beleidsmaker de goede vraag zodat een potentiële ontwikkelaar weet hoe hij/zij AI en satellietdata mogelijk kan inzetten? Deze vragen gaan we interactief te lijf in deze workshop, nadat we enkele real-life voorbeelden hebben bekeken.


Workshop-9: You cannot hide from a satellite

Moderator: Douwe Blanksma, Geo-ondernemer & adviseur - Geonovum
Sprekers: Emily Daemen, Consultant – Greenland & Adviseur - Geonovum, Frank Verschoor, Co-founder- Greenland & Adviseur - Geonovum en Elise van Tilborg, Founder IMARA.earth & Lecturer - WUR

Tijdens deze workshop verkennen we samen de ethische aspecten van AI en satellietdata.
Aan de hand van actuele, concrete casuïstiek doorleven we verschillende ethische waarden
en -principes. Denk daarbij onder meer aan: openheid en transparantie, rechtvaardig
doelgerichtheid, een eerlijke weerspiegeling van de werkelijkheid, controleerbaarheid en
zeggenschap. Satellietdata is natuurlijk niet zomaar data. Ze kunnen veel ontmaskeren (of
juist niet). Waar kijk je naar? Hoe kijk je ernaar? Wanneer kijk je ernaar? En wie kijkt ernaar?
Is het wereldwijd of alleen voor Nederlanders? Waar mag je de data voor gebruiken en hoe
pas je ze toe? Verwacht in deze sessie verantwoorde gesprekken met mededeelnemers om
zo de ethiek met satellietdata bloot te leggen.


14.30 uur - Keynote

Digital Twins

Spreker: Fedor Baart, Specialist Data Science & Future Modelling bij Deltares

In de laatste paar jaar zien we in de aardwetenschappen een snelle opkomst van “digital twins”. In Europa worden initiatieven van miljoenen en miljarden, zoals de Digital Twin of the Ocean en de Digital Twin Earth. Ook in Nederland zien we digital twins ontstaan op het gebied van de bebouwde omgeving, tunnels, keringen, ondergrond en kusten.
Maar wat zijn digital twins nou eigenlijk? Waarom zijn ze zo populair? Wat maakt een digital twin anders dan een serious game, een numeriek model of een simulator? In deze sessie vergelijken we digital twins met traditionele platformen en kijken we samen naar wat we van een digital twin mogen verwachten.

15.00 uur Terugkoppeling

De highlights uit de workshops

15.15 -15.30 uur Afsluiting